בואו נשבור כמה מיתוסים
הנה 6 דברים על מאווררי תקרה שלא הרבה אנשים יודעים.
מאווררי תקרה מחממים את החדר
כן, מאוורר תקרה הוא מכשיר קירור. (נגיע לזה) אבל ההשפעה שלו על החדר בו הוא נמצא היא להוסיף חום. למה? מכיוון שמנועים חשמליים הם מכשירים שהופכים אנרגיה חשמלית לאנרגיה מכנית, שמרביתה מתורגמת לחום. אם נסתכל דרך מצלמה טרמית (אינפרא אדום) נגלה שמנוע מאוורר תקרה חם יותר מהחדר בו הוא נמצא. החוק השני של התרמודינמיקה קובע כי החום הזה הולך – לחלל החדר הקריר יותר. לא, זה לא הרבה חום, אבל התוצאה בפועל של הפעלת מאוורר תקרה היא שאתה מוסיף חום לחדר, לא מקרר אותו. (נקרא אקסטרפולציה: כמעט כל החשמל שאתה משתמש בו בתוך הבית שלך הופך לחום. ל מעט אנרגיית האור שבורחת החוצה מהבית.).
אל דאגה, מאווררי תקרה מקררים אנשים
מאווררי תקרה שימושיים לקירור כאשר הם מעבירים אוויר על העור. הם מקררים את גופנו בשתי דרכים: על ידי סיוע לקירור באידוי ועל ידי סיוע לקירור הסעה. אם תנועת האוויר שנוצרת על ידי מאוורר תקרה לא פוגעת בעור של אף אחד, היא רק מחממת את החלל ללא תועלת קירור (אך עם תועלות אחרות).
היעילות של מאוורר אומרת לך עד כמה הוא מזיז את האוויר
כל מאוורר תקרה חדש שנמכר בימים אלה מסומן ביעילותו. (יעילות היא דירוג יעילות שבו לכמויות התפוקה וההשקעה יש יחידות שונות.) עבור מאווררים, מדד היעילות הוא כמה זרימת אוויר אתה מקבל עבור כמות האנרגיה החשמלית שאתה משקיע. היחידות שלו הן רגל מעוקב לדקה (cfm ) של זרימת אוויר לוואט (W) של הספק חשמלי. מאוורר טוב יייפיק יותר מ-100 cfm לוואט; הגרועים שבהם עשויים להפיק עד כדי 30 cfm לוואט.
בפעם הבאה שאתם מחפשים מאוורר תקרה, בדקו היטב את יעילותו.
כן, גדול יותר זה טוב יותר – לפחות כשזה קשור למאווררי תקרה
בזמן שאתם בודקים את היעילות, ייתכן שתבחינו שקיים קשר ישיר בינה לבין אורך להבי המאוורר. המאווררים עם הלהבים הארוכים ביותר הם בעלי היעילות הגבוהה ביותר ואלו עם הלהבים הקצרים ביותר הם יעילים פחות.
מהירויות נמוכות יותר יעילות יותר
דבר נוסף שכדאי לדעת, היעילות האנרגטית של המאווררים גבוהה יותר במהירויות נמוכות, והתוצאה היא שנקבל יותר cfm לוואט בהפעלת מאוורר גדול מאשר מאוורר בינוני/קטן.
המסקנה המתבקשת – להשיג את המאוורר הגדול ביותר שאתה יכול להכניס לחדר, תוך השארת מרווחים מתאימים, ולהפעיל אותו במהירות הנמוכה ביותר שתשמור על נוחותך.
אחת מיצרניות המאווררים הגדולות בעולם (ששינתה מאז את שמה), קראה לעצמה בשם הקליט (High Volume, Low Speed) HVLS כדי להוכיח את הנקודה שלנו – מייצג “נפח גבוה, מהירות נמוכה”.
מאווררי תקרה כנראה לא יחסכו לך כסף אם יש לך מזגן, אבל ישפרו את האפקט הכולל על הבית
שילוב בין מאוורר תקרה למזגן פעיל בבית מייצר אפקט פיזור משמעותי של האוויר הנפלט מהמזגן לחלל החדר, ובכך מאפשר להפחית או להרים דרמטית את מפלס החום/קור בבית תוך זמן קצר. (אפקט חום ייחודי למאווררים בעלי יכולת היפוך מנוע/כיוון סיבוב) ובכך להשלים את הפעולה במהירות גבוהה בהרבה מאשר כל אחד בנפרד.
מהירות הפעולה המצרפית יכולה גם לייצר חיסכון אנרגטי היות ופיזור המיזוג יעיל בהרבה, ובכך נוכל לכבותם די מהר.
לסיום קצת טריוויה
מאוורר התקרה הראשון היה לא אחר מאשר מכונת תפירה! טוב אם לדייק רק עם המנוע שלה.
פיליפ דיהאל (Philip H. Diehl), היה מהנדס וממציא מוכשר, מתחרה של תומאס אדיסון הלא הוא ממציא הנורה החשמלית הראשונה (בין המצאותיו של דיאהל הייתה נורת הפלורסנט מתחרה בנורת הליבון של אדיסון רק 4 שנים אחריו, וגרמה לאדיסון להוזיל את מחיר הנורות שלו מאוד), יום אחד כנראה היה לו חם מדי, אז הוא לקח מנוע של מכונת תפירה (שגם אותו המציא), חיבר להבים והצמיד לתקרה, וכך 7 שנים לאחר שהומצא המאוורר לראשונה בשנת 1882, הומצא גם מאוורר התקרה.